Vielsalm, Belgische Ardennen, België

Vielsalm is een plaats en gemeente in de Provincie Luxemburg in België. Men spreekt "Vielsalm" uit als "Vjelsalm". De naam dateert al uit de Romeinse tijd. Het betekent: Oude Salm(o), naar de gelijknamige rivier de Salm. In 1977 werden aan de plaats/gemeente de vroegere gemeenten Grand-Halleux, Petit-Thier en Bihain toegevoegd. De gemeente telt iets meer dan 7500 inwoners. Het grondgebied van de gemeente Vielsalm is zeer uitgestrekt waardoor zij aan een veelvoud van andere gemeentes grenst, onder andere enkele van de provincie Luik. Zo grenst zij in het noorden aan de gemeente Trois-Ponts, in het oosten aan de gemeente Sankt Vith, in het zuiden aan de gemeentes Gouvy en Houffalize en in het westen aan de gemeentes Manhay en Lierneux.

Door Vielsalm stroomt het riviertje de Salm. Vielsalm ontleent zijn naam aan het gelijknamige graafschap. In 1163 werd het graafschap Salm verdeeld in Oppersalm (in de Vogezen) en Oudsalm (in de Ardennen).

Het grondgebied van Vielsalm behoort tot de Hoge Ardennen. Baraque de Fraiture (652 m.) in Bihain is het hoogste punt van het Plateau des Tailles. Men noemt deze regio ook wel de oostkantons van België. 's Winters kan hier bij voldoende sneeuw wintersport worden bedreven.'s Zomers trekt het plaatsje veel toeristen bij de "bosbessenfeesten". Wegens zijn bosrijke omgeving is Vielsalm immers "la capitale des Myrtilles". Geologisch behoort Vielsalm tot het Massief van Stavelot en het gaf zijn naam aan het Salmien. Bron: Wikipedia.


Accommodaties in Vielsalm

Vakantiewoningen Vielsalm

Geselecteerde vakantie accommodaties


Inspiratie nodig?